New York – 10 obietive turistice

New-York12

Muzeul American de Istorie  Naturala – http://www.amnh.org/

Aici exista dinozauri! Plus aproximativ 36 milioane de alte lucruri, incepand  de la roci lunare pana la topazul Brazilian. Nu ratati Sala de Biodiversitate  sau de diorama animalelor si a vietii satului. Cea mai recenta piesa a sa este  futuristul Centrul Rose pentru Spatiu si Pamant, care gazduieste Planetariul  Hyden, si cel mai puternic simulator de realitate virtuala din lume ca marime,  oferind turistilor o calatorie prin Calea Lactee si nu numai… Unde  se afla: Central Park West at79th St

Central Park –  www.centralparknyc.org

Deschis in anul l859 cu un design de Frederick Law Olmsted si Calvert Vaux,  cei 843 acri  ai Central Park-ului sunt un miracol urban, o oaza de  verdeata inconjurata din toate partile de cladiri inalte. Atractiile din parc  includ Fantana Bethesda, romanticul Restaurant Loeb Boathouse, Wollman Memorial  Ice Rink, Sheep Meadow (Lunca Ovinelor – un gazon enorm si loc ideal de plaja),  caruselul cu 58 de cai sculptati de mana si Conservatory Garden, un refugiu  aflat in coltul de nord-est al parcului. P e timp de vara, vizitatorii pot  lua parte la spectacole gratuite oferite de Metropolitan Opera si Filarmonica  din New York Unde se afla: intre 59th si ll0th Sts. (de la  sud la nord) si Fifth Ave. si Central Park West (de la est la  vest)

Empire State Building – www.esbnyc.com

Desi nu este cel mai frumos zgarie-nori din New York (acest titlu fiind deja  castigat de Chrysler Building de pe 42nd Street), Empire State Building este,  fara indoiala, cea mai iconica, ridicandu-se ambitios pana la 443 metri de pe  34th Street si scaldandu-se pe timp de noapte in conditii de iluminare atent  alese. Încheiata in anul l931 – cu doi ani inainte de profetica catarare a lui  King Kong – Empire State Building a domnit ca cea mai inalta cladire din lume  (timp de 41 de ani) pana la turnurile gemene ale complexului World Trade Center  (1970 – 1972), insa a ramas cea mai romantica constructie a  orasului. Unde se afla: Fifth Ave. at 34th St.

Museul Frick – www.frick.org

Construit in anul 1914, acest conac al secolului al 18-lea in stil francez  gazduieste o colectie intima de arta, in cea mai mare parte Europeana. Mult  iubit pentru intimitatea si lipsa relativa a multimilor de oameni, newyorkezii  pot admira in liniste lucrarile lui Rembrandt, Vermeero Holbein, Veldzquez,  Titian, El Greco, Bellini sau Goya. Unde se afla: 1 E. 70th  St. at Fifth Ave.

Lincoln Center – www.lincolncenter.org

Din anul 1962, cand unul din cele opt teatre ale sale a fost deschis, cei 15  acri al complexului Lincoln Center a fost piesa centrala a performantelor  artistice din New York, cu douasprezece organizatii artistice care includ New  York City Ballet, American Ballet Theatre, Filarmonica din New York si  Metropolitan Opera, in general considerate a fi cele mai bune din lume (cele 12  organizatii sunt: Chamber Music Society of Lincoln Center, Film Society of  Lincoln Center, Jazz at Lincoln Center, Juilliard School, Lincoln Center  Theater, Metropolitan Opera, New York City Ballet, New York City Opera, New York  Philharmonic, New York Public Library for the Performing Arts, School of  American Ballet, Lincoln Center for the Performing Arts, Inc.). Unde  se afla: Broadway si 64th St

Muzeul Metropolitan de Art – www.metmuseum.org 

Este unul din cele mai mari si mai bune muzee din emisfera de vest cu o  colectie de peste 2 milioane de opere din intreaga lume, incepand de la epoca de  piatra si pana in secolul al 2l-lea. Fondat in anul 1870 si mutat in locatia  prezenta in anul 1880, muzeul sa extins la un asemenea grad incat, constructia  sa originala Gotica este acum complet inconjurata de completari. Atractii includ  galeriile romane si grecesti, costume, accesorii, instrumente muzicale, colectii  de picturi europene (cu lucrari apartinand lui Tiepolo, Cezanne, Vermeer si  Monet), armuri antice si colectii egiptene (cu mumii, sphinx si minunatul Templu  din Dendur). De asemenea, remarcabila este si camera Frank Lloyd Wright,  aranjata pentru a reflecta camera lui Francis W. Little. Unde se  afla: 1000 Fifth Ave at. 82nd St.

Muzeul de Arta Modena – www.moma.org

Dupa ce a fost inchis pentru renovare timp de doi ani si jumatate, MoMA a  fost redeschis in noiembrie 2004. Remodelat si extins in conformitate cu un  design apartinand lui  Yoshio Taniguchi, Muzeul de 58 529 metri patrati  este aproape de doua ori dimensiunea cladirii originale. Fondat in anul 1929  pentru a promova noi abordari ale expresiei artistice, MoMA gazduieste cele ami  frumoase coelctii de opere din lume din secolul al  19-lea pana in prezent,  inclusiv cele apartinand lui van Gogh, Picasso, Matisse si Jackson Pollock. Alte  importante opere includ cele 3.000 de obiecte de colectie de Arhitectura si  Design (de la aparate, pana la automobile si elicoptere); colectia de film si  mass-media, cu cele 19.000 de filme, si colectia de fotografie, cu lucrari  apartinand lui Man Ray, Walker Evans, Dorothea Langeo si Ansel Adams, printre  altele. Unde se afla: MoMA, 11 W. 53rd  St.

Rockefeller Center de Craciun – www.rockefellercenter.com

A fost construit in anul 1930 de catre John D. Rockefeller; complexul este o  capodopera a arhitecturii moderne rationalizate, bogata in lucrari in relief ,  sculptura si Art Deco, care revine la mitologia greaca, in timp ce plateste un  omagiu optimismului American in fata Marii Depresiuni. Centru arata cele mai  bine in perioada sarbatorilor de Craciun, cand un molid Noevegian de 22-27 de  metri este afisat ca oficialul copac de Craciun al orasului. Unde se afla: intre 48th si 50th Sts. (de la sud la nord) si Fifth si Sixth Aves;. (de la est  la vest)

Statuia Libertatii si Insula  Ellis – www.circlelineferry.com

Lady Liberty (al carui nume oficial este Liberty Enlightening the World) a  fost proiectat de Auguste-Bartholdi Frederic si inginerul Alexandre-Gustave  Eiffel, si a fost prezentat ca un cadou al Frantei pentru Statele Unite in   anul l885 ca un simbol al prieteniei si cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la  declararea independentei Americii de Nord. Ea are o inaltime de 93 m, un invelis  de cupru si o greutate de 225 tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>